Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Δικό μου σώμα, δικό μου μωρό, δική μου απόφαση

Πολυχώρος Χαραυγή στην Ιαλυσό.
Τρίτη 17 Μαιου 2016 στις 6μμ



Η Διεθνής Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα αποτελεί την ευκαιρία να ακουστούν δυνατά φωνές από ολόκληρο τον πλανήτη σε θέματα που αφορούν την προώθηση του φυσικού τοκετού και τη βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας. Η Διεθνής Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα (International Week for Respecting Childbirth – IWRC) πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τον Μάιο. 

Το θέμα της Διεθνούς Εβδομάδας αλλάζει κάθε χρόνο και, ανάλογα με αυτό, προτείνονται ιδέες και στόχοι δράσης. Στη συνέχεια, μεμονωμένα άτομα ή ομάδες αναλαμβάνουν την σταδιακή υλοποίηση των δράσεων, αξιοποιώντας το υλικό που έχει συγκεντρωθεί συλλογικά και βρίσκεται διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: αφίσες, φάκελοι αρχείων, φυλλάδια, κλπ. Ανάλογα με τον χρόνο και τον βαθμό δέσμευσης των ατόμων και των ομάδων που ασχολούνται, μπορούν να οργανωθούν μια σειρά από δραστηριότητες, με σχετικά μεγάλο εύρος: εκθέσεις, συναντήσεις, συνέδρια, κλπ

Η Διεθνής Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2004, από την «Alliance française pour l’accouchement respecté» (AFAR), μια γαλλική, μη κερδοσκοπική κοινότητα, χωρίς δεσμεύσεις σε φιλοσοφικές, ιατρικές, θρησκευτικές και πολιτικές διαδρομές σκέψης. Από το 2011, τον συντονισμό της Διεθνούς Εβδομάδας για τον Σεβασμό στη Γέννα έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανισμών για τον Τοκετό (European Network of Childbirth Associations -ENCA).

Η Ανοιχτή Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα, στην Ελλάδα

Το ENCA Hellas οργάνωσε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2011 την «Ανοιχτή Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα» .
Άτομα, ομάδες και φορείς που ασχολούνται με τον φυσικό τοκετό, την περιγεννητική φροντίδα, την προώθηση του θηλασμού, την υποστήριξη της εγκύου, την ενδυνάμωση της νέας μητέρας, του ζευγαριού, της οικογένειας, προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες και τη γνώση τους, διοργανώνουν ανοιχτές και δωρεάν εκδηλώσεις και δράσεις. Έτσι, αποδεικνύουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους να προτείνουν λύσεις που θα απελευθερώσουν την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα από πρακτικές εγκλωβισμού, να φωτίσουν φυσικές διαδρομές και δυνατές σχέσεις καρδιάς.
http://www.encahellas.eu/

Στη Ρόδο φέτος θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ "Freedom for birth" (Ελευθερία στη γέννα) και θα ακολουθήσει συζήτηση σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών στον τοκετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου