Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 5ο ετήσιο σεμινάριο μητρικού θηλασμού



Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 5ο ετήσιο σεμινάριο μητρικού θηλασμού που έγινε στη Ρόδο την Κυριακή 2 Απριλίου 2017.
Η ημερίδα ξεκίνησε με την ομιλία της κ. Μάλφα, η οποία είναι μαία,  πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχοπροφυλακτικής Εταιρείας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού και από το 2013 μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Εθνικής Επιτροπής της Unicef.
Μίλησε για τη  συμβολή του μητρικού θηλασμού στην αειφόρο ανάπτυξη. Αναφέρθηκαν οι στόχοι της Unicef για το 2017 και αναλύθηκε η σχέση του ΜΘ με αρκετούς από αυτούς.
Στη συνέχεια, πήρε τη σκυτάλη η κ. Δημοπούλου Ελευθερία, ανεξάρτητη μαία και πρόεδρος του συλλόγου «ΕΥΤΟΚΙΑ». Μίλησε για το φυσικό τοκετό και τις διαφορές του από το φυσιολογικό τοκετό.
Ανέφερε πολλές φορές την ανάγκη να γεννήσει φυσικά μια γυναίκα το παιδί της και να πάρει δύναμη από αυτό, να χτίσει γερά θεμέλια τα οποία θα βοηθήσουν αργότερα στο μεγάλωμα του παιδιού.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιατρικοποίηση της γέννας και τα ιδιαίτερα υψηλά  ποσοστά καισαρικών και επεμβατικών τοκετών. Και οι δύο εξαιρετικές ομιλήτριες τόνισαν την ανάγκη για συνεργασία και για δημιουργία ομάδων επαγγελματιών υγείας,  με σκοπό την επιστροφή της γέννας σε μια πιο φυσική διαδικασία.
Η Π. Μέξη Μπουρνά , Παιδίατρος Νεογνολόγος , Διευθύντρια  ΕΣΥ Υπεύθυνη της ΜΕΝ Νεογνών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν, το οποίο είναι ένα πιστοποιημένο «Φιλικό προς τα Βρέφη» νοσοκομείο, μίλησε για το θεσμό αυτό και πώς μπορεί να υλοποιηθεί.
Συγκεκριμένα, για να χαρακτηρισθεί ένα νοσοκομείο ως Φιλικό προς τα Βρέφη, σύμφωνα με τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες που έχουν στόχο τη διευκόλυνση και εξασφάλιση του μητρικού θηλασμού για τις μητέρες που μπαίνουν στο μαιευτήριο, τα λεγόμενα 10 βήματα:
1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας.
2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
3. Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού.
4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό μισή ώρα μετά τη γέννηση.
5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμη κι αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους.
6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.
7. Διευκόλυνση της πρακτικής “rooming in”, δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα.
8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά.
9. Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα όταν το μωρό θηλάζει.
10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο ή την κλινική.
Αναφέρθηκε, επίσης, ο Διεθνής κώδικας εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, ο οποίος υιοθετήθηκε το 1981 από την Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας  και επικυρώνει το δικαίωμα κάθε παιδιού, κάθε εγκύου και θηλάζουσας γυναίκας, να τρέφεται επαρκώς με αποτέλεσμα την διατήρηση της υγείας. 
Αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα της κακής διατροφής των νεογνών είναι μέρος του μεγαλύτερου προβλήματος έλλειψης εκπαίδευσης, φτώχειας και κοινωνικής αδικίας. (www.ibfan.gr)
Ακολούθησε ο  κ. Λιόσης,  Παιδίατρος  Νεογνολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με μετεκπαίδευση στην Νεογνολογική κλινική του King's College Hospital London, Mc Gill University Montreal, διευθυντής του νεογνολογικού τμήματος  και Υπεύθυνος της μονάδας προώθησης μητρικού θηλασμού και Τράπεζας γάλακτος  του μαιευτηρίου Έλενα Ε Βενιζέλου.
Μίλησε για τη σημασία του μητρικού γάλακτος για τα νεογνά και κυρίως στα πρόωρα νεογνά.
Αναφέρθηκε στην αύξηση του δείκτη νοημοσύνης σε πρόωρα που θηλάζουν, στην αποφυγή σοβαρών ασθενειών, καθώς και στον απαραίτητο εμπλουτισμό του μητρικού γάλακτος σε κάποιες περιπτώσεις.
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας ξεκίνησε με την κ. Δημοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο της μαίας μετά τον τοκετό. Τα επαγγελματικά δικαιώματα της μαίας εκτείνονται μέχρι και 28 μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού και μπορούν να βοηθήσουν τις νέες μητέρες και μετά την έξοδο από το μαιευτήριο.
Επίσης, σημαντικός είναι ο ρόλος του πατέρα αλλά και των άλλων μελών της οικογένειας τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, όπως και η ενημέρωση της οικογένειας πριν τον τοκετό.
Η κ. Μάλφα, στην δεύτερη και πολύ δυνατή ομιλία της, ανέλυσε το δεσμό μητέρας-παιδιού και τη συμβολή του μητρικού θηλασμού σε αυτό το δεσμό.
Ακολούθησε η καθηλωτική ομιλία του κ. Λιόση, για το πώς ο μητρικός θηλασμός ρυθμίζει την άμυνα του οργανισμού του παιδιού. Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν  μειωμένα ποσοστά λοιμώξεων,  όπως μηνιγγίτιδα –βακτηριαιμία, διάρροια, λοιμώξεις αναπνευστικού, νεκρωτική εντεροκολίτις, οξεία μέση ωτίτης, ουρολοιμώξεις  και σημαντική μείωση του παιδικού καρκίνου.
Ακόμα προσφέρει προστασία έναντι χρόνιων ασθενειών, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (Crohn), η  ελκώδης κολίτις, η κοιλιοκάκη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία (ΜΘ X 3 - 5 μήνες: 13% vs 35%) κ.α.
Η τελευταία και άκρως ενδιαφέρουσα  παρουσίαση της κ. Μέξη – Μπουρνά  για τα τελομερή (DNA) και το μητρικό θηλασμό ήρθε να ταράξει τα νερά, καθώς  σημαντικές έρευνες δείχνουν πως η διατροφή του νεογνού μπορεί να επηρεάσει τα τελομερή.
Μάλιστα βρέθηκε πως τα μωρά που θηλάζουν έχουν μακρύτερα τελομερή από εκείνα που δεν θηλάζουν. Τα μακρύτερα τελομερή των χρωμοσωμάτων μας μειώνουν τον κίνδυνο να αναπτύξουμε καρκίνο και αυξάνουν την μακροζωία.
H Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού ευχαριστεί τους ομιλητές που τίμησαν με την παρουσία, τις γνώσεις και την εμπειρία τους το σεμινάριο, τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν υπομονετικά και με τις ερωτήσεις τους προκάλεσαν δημιουργικές συζητήσεις, και τους χορηγούς που στήριξαν οικονομικά τη διοργάνωση του σεμιναρίου.

Το ραντεβού ανανεώνεται για το Μάιο με την διεθνή εβδομάδα για το σεβασμό στη γέννα και φυσικά την επόμενη χρονιά με ακόμα ένα σεμινάριο για τον μητρικό θηλασμό, τον τοκετό και τη γονεϊκότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου